post

 

Eet lokaal! Een uitdaging !?

Samen met diverse Bossche Stadslandbouw[1] initiatieven, lanceren we vanaf vandaag een nieuwe uitdaging.  We vragen je gedurende 10 dagen zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel te eten. Voedsel dat door jezelf of door mensen uit je buurt zelf gekweekt of bereid is.

Maar uh? Waarom dan wel? Wat is daar nu zo speciaal aan? En heeft dat dan ook iets te maken met mijn gezondheid? Ja, zeker! Maar niet alleen dat. We zetten hier even kort op een rij waarom lokaal eten echt een meerwaarde is op verschillende vlakken. Denk aan milieu, economie, gezondheid maar ook op sociaal vlak, biedt lokaal voedsel veel meer dan enkel de nodige voedingsstoffen voor je lichaam.

Lokaal eten zorgt voor minder voedselkilometers. Dat wil zeggen dat je voedsel dus geen lang traject afgelegd en dus veel minder milieubelastend is. Waarom verkoopt men überhaupt boontjes uit Kenia, waar veel mensen zelf te weinig voedsel hebben. Bizar toch! En toch blijft het in de winkel liggen. Iets van vraag en aanbod… Lokaal voedsel eten is dus beter voor het milieu want minder vervuilend.

eetlocalOmdat het voedsel veel sneller op je bord komt, het hoeft immers gaan lange reis af te leggen, is het dus ook gezonder. Het is niet nodig om er bewaarmiddelen of pesticiden[2] aan toe te voegen. Want je oogst het en eet het snel op. Of je gaat het zelf inmaken of op een milieuvriendelijke manier bewaren. Door lokaal voedsel te eten, eet je ook automatisch mee met de seizoenen. En sluit je voeding dus ook beter aan op de behoeftes van je lichaam. In de zomer is er veel fruit en eten we licht verteerbaar voedsel. We dienen minder reserves op te bouwen. In de winter oogsten we vb. kolen en spruitjes, groentes voor de stamp, zwaardere kost dus.

Lokaal geproduceerd voedsel kan je op 2 manieren vinden. Of je kweekt het zelf, of je koopt het bij lokale ondernemers. En beide manieren hebben best veel voordelen. Wanneer je zelf kweekt, ben je veel bewuster bezig met je voeding, en dus met de basis van je bestaan. Je draagt zorg voor de plantjes, stopt er een hoop energie in en bent automatisch veel buiten.

Je spendeert je tijd aan het fundament van je groei, je voedsel. Vaak doe je dit samen met anderen, met je (klein)kinderen, en zo plant je niet alleen letterlijk zaadjes in de grond maar geef je ook iets erg waardevol door aan anderen. Je leert elkaar waar voedsel vandaag komt, hoe je gezond eten kan bereiden en creëert zo niet alleen eten, maar ook ‘soul food’. Een term die de laatste tijd meer en meer gebruikt wordt.

We hebben voedsel nodig om te leven, maar voeding gaat over meer dan dat. Eten brengt mensen samen. Eten zorgt voor verbinding. Met onszelf, met elkaar en met de aarde. Voeding voedt je niet alleen, maar geeft ook voeding aan je bestaan. Eten gaat niet alleen over het binnenkrijgen van de nodige vitamines en andere stoffen. Eten gaat evengoed over samen zijn. Niets leuker dan samen rond de tafel zitten, praten, lachen en genieten van al het lekkers!sameneten

Kan je zelf geen voedsel produceren? Dan heb je wel de keuze om je dagelijks voedsel te kopen bij lokale telers en kwekers. Zo hou je ook economisch gezien een korte keten en steun je een lokaal gezin i.p.v. een groot bedrijf dat het toch goed doet. Makkelijk kiezen, toch? Op grote schaal, zorgt het nuttigen van lokaal geproduceerd voedsel ook voor minder transport en dus weer minder vervuiling, meer jobs, want minder automatisering, en meer kansen voor mensen uit je buurt.

Heb je niet zoveel tijd, maar wel een beetje, of niet zoveel grond ter beschikking om zelf groenten te kweken. Dan zijn pluktuinen zoals Tuinderij ’t Wildof lokale buurtinitiatieven zoals  de Graafse Akker  zeker iets voor jou! Ben je avontuurlijk aangelegd, dan is wildplukken vast je ding. In de natuur rondom ons, ook in de stad, groeit en bloeit vanalles eetbaars. Meer info vind je bij wandeloogst

We hopen dat deze redenen je voldoende overtuigen van het nut en de zin van lokaal voedsel! In een volgende blog, delen we je diverse plekken waar je lokaal voedsel kan halen in en rond den Bosch. We eindigen deze uitdaging met het Oogstfeest op 30 september bij de Graafse Akker. Ben je er bij? Voor meer dan 100 mensen maken we lokaal geproduceerd voedsel, met, voor en door elkaar!

Intussen zijn we natuurlijk erg benieuwd wat er bij jullie op tafel komt aan lokaal geproduceerd voedsel! Laat die foto’s en recepten maar komen!

Deel ze hier en/of op de facebookpagina in het event ‘Bossche eet-lokaal uitdaging’

Veel plezier! En smakelijk eten!

 

 

 

 

 

[1] Transfarmers, de Graafse Akker, Stadslandbouw den Bosch, …

[2] Dit gaat natuurlijk niet helemaal op wanneer de boer tijdens het kweken van de groentes zelf pesticiden heeft gebruikt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *