post

Hoi!

Zoals ik eerder schreef, liet ik carnavalfeest dit jaar aan mij voorbij gaan. Het vieren in elk geval dan, de betekenis beleef ik hier ten volle.

Ik geniet intussen van de eerste voorjaarszon. Eerst in Venetië, nu even aan de kust bij vrienden in Slovenië. Even weg van alles. Niets speciaals, gewoon lekker wandelen, bijkletsen, koffie drinken, … En ook wat nadenken en kijken naar binnen.

Carnaval is het feest dat aan het christelijke vasten vooraf gaat. Reeds in de 10de eeuw zijn er meldingen van carnavalsoptochten in Italië. Denk aan het gemaskerde Venetiaanse carnaval. Etymologisch is het woord te herleiden tot het Latijnse ‘carne levare’, het opheffen van het vlees. Carnaval zou niet enkel terug te voeren zijn op de christelijke betekenis, ook voor christendom zijn er heidense vergelijkbare feesten te vinden, en niet alleen in de westerse cultuur.

De mens heeft het blijkbaar nodig, carnaval. En dan bedoel ik vooral het ‘loslaten’. Want dat is volgens mij de essentie van carnaval. En dat ervaar ik door dit tripje ook, Afstand creëert  altijd ruimte, dat ervaar ik elke keer weer. Het maakt loslaten mogelijk …

Na carnaval is het van oudsher immers de gewoonte dat je een gewoonte, een verwennerij, iets wat je normaal wel vaak doet/eet/… loslaat.

Ik daag je uit om gedurende de komende 40 dagen iets uit te kiezen waar jij mee aan de slag wil. Dat kan het eten van vlees zijn, maar ook het drinken van 6 kopjes koffie per dag. Of misschien wel het feit dat je al lang zegt dat je meer wil gaan bewegen. Of je wil bewust meer water drinken. Of elke dag minstens een stuk fruit eten. Of dat koekje bij de thee even laten. Of je wil eindelijk weer wandelen. Of minder facebook-tijd.

Je kan vast zelf wel iets bedenken wat voor jou een uitdaging is om 40 dagen mee aan de slag kan. Maak het voor jezelf duidelijk, maar ook voor de mensen rondom je. Zie het ook niet als straf, maar net als beloning aan jezelf. Loslaten geeft immers ruimte. loslatenhandenvrij

Schrijf voor jezelf neer wat je wil gaan doen en vul dit af en toe kort aan, een beetje zoals een dagboek misschien. Neem regelmatig een minuutje om je observaties te benoemen. Is het lastig dit te doen? Waarom wel/niet? Hoe voelt het voor je? Reageert je lichaam erop? Gewoon even observeren, als cadeautje aan jezelf!

 

 

Ik ben benieuwd waar jij mee aan de slag gaat en waarom? Tof als je dit deelt met ons!

Groetjes en laat je niet ontmoedigen als het soms moeilijk gaat. Je kan elke dag gewoon opnieuw beginnen!

Kan je toch wat ondersteuning gebruiken? Loop je tegen jezelf aan?

Ik help je graag! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik ondersteun je graag!

Kaat

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *