post

Hoi!

Hier maakt Oeteldonk zich op voor het jaarlijkse feest. De straten kleuren wit-geel-rood, mijn buren slaan een voorraad bier, eieren en spek in. Een vette hap helpt toch tegen een kater, niet? In deze blog geef ik je enkele tips die je lichaam echt kunnen ondersteunen!

Bij het drinken van alcohol gaat onze lever  hard aan het werk om de alcohol te kunnen verwerken. De lever breekt ongeveer 7.5 gr alcohol af per uur. Een glas bevat al snel 10 gr alcohol. Je lichaam heeft dus ongeveer anderhalf uur nodig om een biertje af te breken. Zelfs op een avondje feest, draait je lever dus al serieus wat overuren. Gooi je er nog wat ongezonde snacks bovenop, dan gebruik je veel eiwitten en vetten, waardoor je je lever ook nog eens extra aan het werk zet. Geen goed idee dus!

Die kan dus best wat hulp gebruiken.  Welke voedingsmiddelen stimuleren nu de werking van de lever? Ik som er enkele voor je op.

 1. Knoflook: Voedingsstoffen in knoflook zorgen ervoor dat de lever sneller giftige stoffen kan uitscheiden. Knoflook is ook ontstekingsremmend en antibacterieel: het ondersteunt je immuunsysteem, wat voor een paar dagen met weinig slaap ook mooi meegenomen is. Daarnaast bevat het, net zoals ui ook zwavel.
  brocollisoep

  Maak een kom verse broccoli-soep. Natuurlijk met ui, look en kurkuma. Afwerken met een vleugje citroensap en geroosterde walnoten. Heerlijk!

 1. Ui: bevat zwavel, wat het ontgiftend vermogen van de lever versnelt.
 1. Broccoli: Deze groente bevat een hoge concentratie aan chlorofyl. Dit zorgt o.a. voor het vervoer van zuurstof en koolstofdioxide in ons bloed. Dit stimuleert het reinigend vermogen van de lever.
 1. Avocado: bevat gezonde vetten en geeft je dus een goed verzadigend gevoel. Bevat daarnaast ook stoffen die een beschadigde lever helpen herstellen. Twee keer winst dus!
 1. Grapefruit: bevat een hoge mate aan vitamine C, wat door de alcohol aan je lichaam onttrokken wordt, net zoals het mineraal kalium. Grapefruit wordt ook gebruikt in leverreinigingskuren. Stimuleert de lever ook om vet te verbranden i.p.v. het op te slaan. Ook handig dus om de extra kilo’s alvast voor te zijn!
 1. Citroen: vergelijkbaar met de grapefruit, bevat enorm veel vitamine C en kalium, wat helpt om de vochtbalans weer te herstellen.
 1. Kurkuma: De helende kracht van kurkuma kent verschillende toepassingen. Voor de lever is het aangetoond dat kurkuma de lever beschermd tegen gifstoffen. Daarnaast tonen recente studies ook aan dat het de aanmaak van gal bevordert, wat helpt om vetstoffen en toxines in het lichaam te verwerken.
 1. Walnoten: Deze bevatten stoffen (waaronder specifieke aminozuren en omega 3 – vetzuren) die de lever helpen om ammoniak af te voeren.

Heb je, ondanks je goede voornemens, toch een kater? Probeer dan een van deze tips:

 1. hangoverBananen: Bananen bevatten veel kalium. Ze herstellen dus de vochtbalans in het lichaam (kalium-natrium verhouding). Bananen eten kan dus helpen om de uitdroging van de alcohol te helpen verdrijven. Geen trek in vast voedsel? Maak een bananen-smoothie met wat zachte yoghurt en honing. Onderschat de voedende en herstellende kracht van dit laatste ingrediënt in elk geval niet!

2. Eieren: Een stevig ontbijt kan niet elke maag verdragen na een avondje doorzakken. Kan je maag het wel aan, dan helpt de cysteïne in eieren je om ethanal af te breken. Dit is de stof die je lever uit de alcohol heeft omgezet. Er is duidelijk een te hoge concentratie aanwezig, waardkaterfruitoor deze stof ook in het bloed komt.

3. Fruit en sap: De alcohol heeft heel wat vitaminen en mineralen van je lichaam geroofd. Tijd voor een extra boost dus! Zoals je hierboven al kon lezen zijn fruitsoorten met veel vitamine C, zoals grapefruit en citroen aan te raden. Maar ook kiwi, papaja en sinaasappel geven je hier de extra’s die je lichaam nodig heeft.

4.Water: Simpeler en doeltreffender kan het niet. Je lichaam is uitgedroogd, dus het heeft gewoon water nodig. Laat de koffie dus staan! Liever toch een smaakje? Pimp je water op met citroensap (zie ook hierboven), (peper)munt en gember (verzachten ook de misselijkheid!). Nood aan iets warms? Maak dan verse kruidenthee.

Vooraleer je naar de supermarkt rent met je lever-ondersteunde- boodschappenlijstje, nog even dit.

Slaap: Je lichaam heeft rust nodig om al de toxines te verwerken. Drijf het dus niet te ver. Ga lekker liggen en geef je organen de tijd en rust om geconcentreerd aan het werk te gaan. Ze hebben de extra zorg ook wel verdiend!

Dit jaar sla ik carnaval over, er is al genoeg feest in mijn lichaam intussen…

Maar maak er voor jezelf een mooi feest van. En vergeet niet waar het uiteindelijk om draait… Even alles los om nadien, samen met de komst van de lente, je lichaam en geest een grote schoonmaak te geven!

Veel plezier!

Laat je weten of de tips je geholpen hebben?

 

Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *