post

Hoi iedereen,

Met een dampende kop thee voor een raam waaruit je grijze lucht en hagel ziet schrijf ik deze blog. Eentje als antwoord op een vraag die ik vaak hoor. Wat is nu een gezond ontbijt? Wat kan ik anders eten dan de eeuwige boterham met kaas of de muesli’s, die vaak ook nog eens extra suiker bevatten? Je ziet tegenwoordig heel veel prachtige ontbijttaferelen met gezonde pannenkoekjes, havermout-muffins, muesli’s in
www.appelblauwzeegroen.euallerlei vormen en soorten (met of zonder gluten, quinoa, …) Je zou er soms spontaan terug je bed voor inkruipen als je ’s ochtends al zo actief aan de slag moet 😉

Gelukkig is er ook een makkelijk, simpel en goedkoop alternatief!

Vanuit de natuurlijke gezondheidszorg, geef ik mensen advies om ’s ochtends te beginnen met fruit … Lekker fris, vrolijk en veel variatie mogelijk. En in de lente (ok, niet de lente van april-doet-wat-ie-wil) komt er nieuw seizoensfruit dat je spontaan trek doet krijgen!

Voor veel mensen is dit een vreemd idee. ’s Ochtends enkel fruit eten… ‘Dan heb ik honger’, ‘Dan voel ik me te zwak’ , zijn veel gehoorde uitspraken. Zelf eet ik vaak tot de lunch enkel fruit en ik merk dat ik vooral meer energie heb dan honger …  Hoe komt dit?

Ons lichaam kent de ‘homeostase’, het zelf reinigend mechanisme. Dat begint rond 20 uur ’s avonds de ingenomen ‘afvalstoffen’ uit de voeding en omgeving te verwerken. Daarom is het ook aangeraden na 20 uur ’s avonds niets meer te eten. Je maag is immers een spier die ook rust en tijd nodig heeft om volledig leeg te worden en nadien te herstellen van de arbeid.

Vertering vraagt energie. De meeste mensen kennen een ontbijt van koolhydraten, vetten, suikers. Denk aan cornflakes, muesli, boterhammen met kaas/choco, … Op basis van de voedselcombinaties zijn deze dingen al moeilijk verteerbaar. Muesli kennen we wel als gezond, het bestaat ook uit gezonde voedingsmiddelen. Maar de combinaties zijn verkeerd. (noten=Vet+Eiwit, Granen= Zetmeel, vaak zijn de granen nog gesuikerd ook).

Bij het nuttigen van dergelijke maaltijd, gaat de energie die je binnen neemt, direct naar de vertering. Je hebt even het gevoel van energie te krijgen, maar valt nadien vaak in het zogenaamde ‘gat’.  Je krijgt een dip omdat je energie direct opgebruikt wordt voor je vertering en dus naar binnen gaat i.p.v. naar buiten.

Vertering heeft ook te maken met een plotse stijging van de glycemische index. Dit is de maat die men gebruikt voor het effect van koolhydraten op de glucosespiegel in je bloed. Sommige voedingsmiddelen geven een directe stijging van de glycemische index (plotse energie en dan niets meer), denk aan het eten van wit brood/rijst, cornflakes, frisdrank, …

Bij een fruit-ontb9369949185_0846c27d6c_qijt worden de suikers op een tragere manier afgegeven zodat je glycemische index geleidelijk stijgt en je dus meer energie krijgt. Toegegeven, in het begin is het even wennen (je maag is immers meer gewoon), maar het went snel. Aangewezen is om tot ongeveer de lunch enkel fruit te eten. Natuurlijk is dit een grote stap, maar je kan gewoon beginnen met één dag per week. Het vraagt natuurlijk ook wat werk, maar er is voldoende variatie en er zijn tal van combinatie mogelijkheden.

Een bijkomend voordeel van fruit is natuurlijk dat het veel water bevat. Na een nacht hard werken terwijl je slaapt (homeostase), is je lichaam dan ook toe aan vocht! Een glaasje water (eventueel met een halve uitgeperste citroen) op je nuchtere maag is zeker aangewezen!

Daarnaast bevat fruit veel vezels, wat de spijsvertering ook bevordert. Vezels geven voeding aan je darmen, waardoor deze beter werken en dus minder afvalstoffen vasthouden. Je darmen zijn de riolen van je lichaam en door het nuttigen van fruit, help je je lichaam om deze zo optimaal mogelijk te houden.apple-18302_960_720

Bij een goede vertering is een regelmatig toiletbezoek dus ook een resultaat. Ideaal gezien volgt na elke maaltijd een toiletbezoek. Je lichaam wil de afvalstoffen uit de voedingsmiddelen waarmee het niets kan doen, immers zo snel mogelijk afvoeren. Anders blijven deze in de dikke darm, die erg goed doorbloed is, waardoor de afvalstoffen dus weer door het bloed worden opgenomen en je lichaam dus vervuild raakt!

Voordelen van fruit even op een rij:

 • Fruit is makkelijk. Veel fruit kan je zo eten. Ander fruit misschien even schillen, maar ook dat vraagt weinig werk.
 • Fruit is goedkoop. Koop seizoensfruit of haal het uit eigen tuin.
 • Fruit is er in allerlei vormen, kleuren, maten en geuren. Je kan dus erg veel afwisselen en raakt dus niet snel verveeld.
 • Fruit bevat veel vitaminen, mineralen en vezels. Het is gewoon goed voor je! Ja, het bevat suikers, maar fruitsuikers zijn natuurlijke suikers die je lichaam ook nodig heeft.
 • Fruit bevordert de stoelgang. Je lichaam voet afvalstoffen af o.a. door je stoelgang. De vezels en het feit dat fruit zo waterrijk is, bevorderen je stoelgang.
 • Fruit is goed voor je huid, haar en nagels. Het aanwezige water en de vitamines en mineralen dragen, afhankelijk van de soort, bij tot een gezonde huid, sterke nagels en/of haar.
 • Fruit geeft je energie i.p.v, energie te nemen. Het is licht verteerbaar, dus je krijgt er energie van i.p.v. dat je een dipje krijgt.
 • Fruit kan je eindeloos combineren, zo ontdek je steeds nieuwe smaken!

Toch honger? 

 • Drink sowieso eerst een groot glas water op je nuchtere maag. Voeg hier eventueel wat appelazijn of citroensap aan toe. Te zuur? Meng met een lepeltje goede biologische honing!
 • Voeg volle yoghurt of kwark aan je fruit toe. Dan blijft het fruit ook langer in je maag en heb je dus minder snel honger.
 • Eet eventueel wat havermout erbij. Zet deze de avond voordien in de koelkast met rijstmelk of nog lekkerder, kokos-rijstmelk. Ik voeg hier graag wat chia-zaad en kokosschilfers aan toe. Dit eet ik de volgende ochtend met kiwi en/of ananas. Je waant je zo op een tropisch eiland!
 • Eet een tijdje na je ontbijt, vb. als je op je werk bent aangekomen, een banaan. Deze duurt langer om te verteren en geeft je dan ook langer een verzadigend gevoel. Banaan eet je daarom ook liever niet in combinatie met ander fruit.

Wil jij proberen om ’s ochtends fruit te gaan eten? Hoe voelt dat voor jou? Wat zijn je ervaringen? Ik lees het graag!

Vond je deze blog interessant? Ken je mensen die deze informatie zouden waarderen? Delen mag altijd! 3388030687_cfae9a0301_q

Groetjes en een fijne lente!
Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *