post

 

Hoi iedereen,

Vorige week donderdag was ik als kennismaker te gast in de bibliotheek van den Bosch. Ik verzorgde er de eerste van de twee lezingen over de temperamentenleer. (Kennismaker) Ik had enkele maand terug deze lessen aan de volksuniversiteit van Boekel gegeven op vier avonden. En ik ben me intussen al vier jaar aan het verdiepen in deze visie, dus het zou wel moeten lukken, niet?  Nu zouden het twee avonden worden.Afbeelding_KennisMakers

Niets om nerveus over te zijn toch? En toch was ik het. En best wel veel. Spannend om plots voor 25 volwassenen te staan die er voor gekozen hebben hun vrije avond op te geven om naar mij te komen luisteren. En dan weet ik wel dat ik dat ik dat ook bijna dagelijks doe op school. Maar met het verschil dat de pubers niet kiezen om te komen luisteren naar wat ik te vertellen heb en  het Nederlandse onderwijs erg gericht is op autonoom leren en ik dus veel minder echt les geef zeg maar, maar meer coach en begeleider ben.

En daar stond ik dan. Met een beetje bibber in de keel, best warm maar toch wel voorbereid. Nog een keer diep ademen en dan zag ik het ineens weer … Dat bord waarover ik vorige week nog schreef. ‘U mag er zijn’. Dat gaf ik jullie als tip mee, maar vergat het even op mezelf toe te passen …

En het ging zo ontzettend goed! Hoe leuk is het als je over iets kan vertellen waar je enthousiast over bent, waar je letterlijk rood van wordt omdat je het zo leuk vindt en het je zoveel energie geeft. Hoe leuk is het om gehoord te worden en gezien te worden voor wie je bent. Open en eerlijk kennis en ervaring delen. Vol enthousiast vuur (de rode kaken komen ergens vandaan) en gevoelig water, met een duidelijke powerpoint en hand-out (lange leve aarde en haar structuur) en genoeg lucht om overvloedig lichaamstaal en spontane voorbeelden te gebruiken.

Maar het aller aller leukste, is toch wel dat je merkt dat het aankomt. Dat je boodschap mensen kan helpen. Dat het inzicht geeft, dat je publiek zich niet alleen niet verveeld, maar vooral iets meekrijgt waar het iets aan heeft. Dat je je luisteraars ziet reflecteren over zichzelf, over anderen, … Dat er iets gebeurt, iets wordt doorgegeven, iets in gang gezet wordt.

Want dat iUntitled designs wat de temperamentenleer doet.

Het kan je niet koud laten, want het raakt jouw kern, jouw element!

 

Misschien ben je eerst wat sceptisch… Waarom niet trouwens, dat was ik ook in het begin. Vuur-aarde-water-lucht. Die elementen ken ik wel. Maar is het niet wat simplistisch? Zijn mensen terug te voeren in een hokje? Lijkt me beetje te simpel … Niet? En het was misschien wel de basis van de geneeskunde bij Hippocrates en Galenus, er is toch een vast een reden waarom die kennis en inzichten nu niet meer wijd worden toegepast. En uh, moet je het allemaal wel zo letterlijk nemen?

Kritische vragen, die hebben we graag! Want die doen je denken, die bewegen iets. Als je nu voorbij die vragen stapt, ga je merken dat je zelf snel antwoorden kan geven. Ga je voelen dat deze visie zoveel inzicht en kennis deelt, dat je niet anders kan dan je erin te verdiepen. Je gaat voelen dat het allemaal zo logisch is, zo waardevol.

Wil dat dan zeggen dat er geen andere systemen of visies mogelijk zijn? Tuurlijk niet! Er zijn nog steeds veel wegen naar waarheid te bewandelen. Alleen ben ik erg blij met het ontdekken van deze weg!

De temperamentenleer is voor mij een boeiend middel om mezelf beter te leren kennen en zo ook anderen. Het helpt me reacties te begrijpen, voorkeuren in te schatten, mensen te helpen naar hun eigen doelen. En dat is heerlijk om te doen!

 

Na de lezing donderdag kreeg ik volgende reacties in de mailbox.

Ik wil je gewoon nog even zeggen dat je een fantastische avond hebt gegeven. Je bent inspirerend en het is ook erg boeiend om naar je te luisteren (…..je moet alleen niet alles weggeven maar dat had ik je al gezegd…). Je hebt me nieuwsgierig gemaakt! (M..van Beers)

Omdat je gisteren nog met iemand stond te praten toen ik weg ging, was ik niet in de gelegenheid je een compliment te geven over de manier waarop jij gisteren de workshop hebt gegeven. Vandaar deze e-mail. Ik heb enorm genoten en dan met name van jou. Hoe je voor de groep staat en hoe je vertelt. In mijn beleving ben je volkomen jezelf en dat vind ik prachtig. Je durft je kwetsbaar op te stellen en dat zie ik als kracht. De foto’s van vuur en water helpen mij enorm om de inhoud een plekje te geven. (H.Braspenning)

En dat is toch erg fijn om te horen en lezen 🙂 Dat hebben we bij tijd en stond allemaal nodig. Even bevestigen, een schouderklopje. Een ‘he, wat doe je dat leuk’

Gewoon een compliment. En dat vind ik misschien wel dubbel zo waardevol als je intentie om mensen te helpen, iets bij te dragen, ook echt aankomt. Dat was toen ook de reden waarom ik docent godsdienst/Levensbeschouwing werd. Om iets bij te dragen, om ergens een verschil, hoe klein ook, te maken. Want daar doen we het toch voor? En als het dan nog gaat om iets wat je doet vanuit je passie, ja dan weet je dat het goed zit!

Benieuwd wat jij doet vanuit jouw passie, vanuit jouw hart! Ik hoor het graag!volgjehart

Ben je nu ook nieuwsgierig naar de temperamentenleer? Lijkt het je leuk om meer inzicht te krijgen in jezelf? Of om tools te krijgen waardoor je anderen beter kunt begrijpen en snappen?

Schrijf je dan in op een van volgende lezingen:

Temperamentenleer, wat is dat nu weer? : Een avond waarin je de basisprincipes van de temperamentenleer leert kennen en wat je er mee kan doen.

Datum: woensdagavond 18 mei, 19u45 – 22u of maandag 6 juni, 19u45-22u

Kostprijs: 25 euro. Koffie en thee inbegrepen

Plaats: centrum den Bosch

 Leer de elementen kennen:  Tijdens deze twee avonden workshop, leer je de basiskennis van de elementenleer kennen. Je krijgt meer praktisch inzicht in wat de elementen voor je kunnen betekenen. We behandelen twee elementen per avond. We gaan ook actiever aan de slag om de vertaalslag naar ons eigen temperament te maken.

Datum maandag 13 juni en maandag 20 juni. 19u45 – 22 u.

Kostprijs: 65 euro. Koffie, thee, hand-out inbegrepen

Plaats: centrum den Bosch

Wil je meer diepgaande informatie? Dan verzorg ik graag een lessenreeks van vier avonden. Dit doe ik een groepjes van maximum zes personen. Zo is er meer aandacht voor jou als individu. Meld je aan en dan plannen we samen gepaste data.

Inschrijven kan via info@appelblauwzeegroen.eu of via 06/164.765.13

Indien de financiële bijdrage een belemmering is, neem dan gerust contact op en dan bekijken we de mogelijkheden.

Tof als je een reactie achterlaat! En bedankt om deze blog te delen met andere geïnteresseerden!

Fijne dag!

Kaat

 

One thought on “In je element met het juiste temperament

  1. Samen met mijn vriendin hebben wij deze avonden in Boekel gevolgd. Erg interessant en boeiend gegeven. Ben er nog steeds mee bezig en vaak zoiets van Och ja, daar heb je het!! Het vuur in mij!! Ook de voeding tips zijn erg waardevol. Op naar de workshop Peulvruchten op 8 oktober!! Ben benieuwd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *