post

Hoi!

Gisteren was het zo’n mooie dag dat ik me voornam deze ochtend bij het opstaan i.pv. wat yoga of zo even te wandelen. Op tijd uit bed (dat gaat best goed sinds ik suikervrij eet, veel meer energie!)

En toen was er regen. Nuja, gemiezer en daar liet ik me niet door doen. Heerlijk was het! Een frisse neus, ff uitwaaien voor de dag en de drukte begint. En de regen deerde helemaal niet meer. Ik zag zelfs een hert en een stel lange oren uit het gras piepen. En ik kwam dit bord tegen. Een mooie duidelijke boodschap. U mag er zijn!IMG_20160405_084826

Eigenlijk zou dat een algemeen gevoel moeten zijn. We cijferen onszelf zo vaak weg. We zijn zo vaak bescheiden. Als we dit of dat anders zouden hebben of zijn, dan wou het goed zijn, dan zouden we misschien wel gelukkiger zijn … En nu dan? Of we rennen en hollen en vergeten wel eens te zijn. We verstoppen ons achter onze smartphone om te delen waar we zijn en wat we ervaren, zodat we dat vaak al niet doen.

Je mag er zijn, met je talenten en je fouten. Met je goed humeur of met je kort lontje, met je eeuwige jojo-dieet, met je rare gewoontes, met je drang naar ijs (zelfs midden in de nacht), met je excuses-voor-jezelf, met je … Tja, met alles wat je hebt en bent. Want er is nu eenmaal niemand zoals jij. En dat is misschien maar goed ook 😉

Je mag er zijn, gewoon zijn. Je hoeft niets. Gewoon kijken, aanwezig zijn. Je zintuigen gebruiken. Je gedachten laten dwalen, gewoon even zijn. Even niet hollen (tenzij je lekker gaat hardlopen natuurlijk), even geen mails, reacties, likes, … Gewoon even dit moment. Met of zonder regen, zon of wind. Gewoon zijn met wat er is. Wanneer heb jij dat voor het laatst ervaren?

 

 

Ik had vandaag voor jullie een lekkere fris recept bedacht, dat ik wel eens als lunch eet of als salade bij de BBQ of als maaltijdsalade. Veel mensen hebben het lastig met het verteren van tarwe-pasta. Spelt lukt dan vaak wel beter. Let wel op, spelt is niet glutenvrij, zoals je soms wel eens leest. Als pasta smaakt het iets voller en een beetje naar noot vind ik. En het vult meer.

Spelt

Spelt is een graan dat gluten bevat, maar wel minder gluten dan normale tarwe. Spelt (Triticum spelta) is een oud graan dat niet moet worden verward met de gemeenschappelijke broodtarwe (Triticum sativum), rogge, gerst of zelfs met haver.

In de 19de eeuw is het wegens de andere manieren van telen, wat in de vergeethoek geraakt. Tegenwoordig vinden we het wel terug, vooral omdat het een zeer licht verteerbaar en tegelijk erg voedzaam graan is.   Vanwege de hoge oplosbaarheid in water van spelt kunnen de belangrijke stoffen uit de korrel snel worden opgenomen door het lichaam. Onze spijsvertering hoeft dus niet veel werk te verzetten. Daarnaast kent spelt ook tal val vitaminen en andere voedingsstoffen.

Spelt bevat meer eiwitten, vetten, en ruwe vezels dan tarwe en heeft ook grote hoeveelheden vitamine B17. Het bevat ook speciale koolhydraten die een beslissende rol spelen bij de bloedstolling en het immuunsysteem stimuleren om zo de weerstand te verhogen tegen infecties.

Spelt kent een eiwitgehalte dat varieert tussen de 13.1% en de 14.3%, afhankelijk van het klimaat en de bodemgesteldheid. Dit is hoger, en dus voedzamer dan zachte tarwe (10.5%) en zomertarwe (9%). Het is wel vergelijkbaar met harde tarwe dat ook een 13% aan eiwitten bevat.

Spelt telt meer aspeltminozuren dan gewone tarwe en is dus ook op dat vlak voedzamer voor ons lichaam. Het bevat immers alle 9 essentiële aminozuren, voedingsstoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en we dus enkel door onze voeding kunnen binnenkrijgen.

Wat spelt dan bijzonder maakt, is dat al deze voedingsstoffen in de kern van de korrel zitten, waardoor ze tijdens het malen niet verloren gaan, wat bij gewone tarwe grotendeels wel het geval is zodat vaak enkel de gluten overblijven.
Spelt vind je als pasta, maar ook het graan zelf kan je kopen en gebruiken zoals rijst. Er is ook speltbloem, speltmuesli, … Ook zijn er meer en meer bakkers die speltbrood verkopen.

 

Koude Speltpasta-Salade

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

400 gr speltpasta, 2 broccoli, ijsbergsla, 3 bosjes waterkers, 8 wortelen

Voor het sausje: 4 lepels mayonaise, 4 lepels yoghurt, verse kruiden (bieslook, peterselie, klein beetje salie, …)

Je kan naar believen natuurlijk ook andere groenten toevoegen/weglaten. Ik denk aan kersttomaatjes, olijven, geroosterde paprika, …

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta al dente. Spoel goed af.
  2. waterkers2Stoom de Broccoli-roosjes stomen en laat ze afkoelen.
  3. Snijd de Ijsbergsla in fijne reepjes.
  4. Spoel de waterkers en dep ze droog.
  5. Rasp de wortels.
  6. Voor het sausje: Meng  mayonaise en yoghurt door elkaar. Breng op smaak met verse kruiden (bieslook, peterselie, salie, …) Voeg eventueel wat bosui en kappertjes toe.
  7. Meng alles goed onder elkaar.
  8. Smakelijk!

PS: Vind je geen waterkers? Groei dan zelf een hoop tuinkers en meng deze met rucola voor een lekker pittige smaak.

Deel je deze blog met iemand waarvan je denkt dat hij of zij er behoefte aan heeft om te zijn? Of misschien voel je zelf wel de behoefte, maar weet je niet goed hoe het aan te pakken? Of heb je niet het gevoel dat je er mag zijn. zit je niet lekker in je vel misschien? Ik ga graag met jou op pad om aan dat gevoel dat je er mag zijn te werken!

Smakelijk en fijne dag!

Kaat

 

 

 

One thought on “U mag er zijn! En deze salade met spelt-pasta en waterkers ook :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *