post

Hoi!

In de blog vorige week had ik het al over mijn suikervrije maand. En dat lukt zelf wanneer de paashaas overal mandjes met paaseitjes verspreidt. Of beter gezegd, zonder paaseitjes 😉 Toevallig viel deze suikervrije maand ongeveer samen met de ontdekking dat ik allergisch blijk te zijn aan melkeiwitten. Hoe ik daar achter kwam? Dat lees je in de blog van vandaag.Sugar-free-e1413053730134

In januari ging ik goed aan de gang. Ik had mijn lichaam betrapt op wat extra kilo’s en dan is een nieuw jaar een geschikte gelegenheid hier iets aan te doen. Lekker gezond ging goed, maar het resultaat bleef mager (haha, let op de woordspeling) en vooral mijn energieniveau bleef erg schommelen, net als mijn gemoedstoestand. Ik ben meestal erg stabiel, maar kan soms echt erge uitschieters hebben, zowel naar de positieve als de negatieve kant. En dat uitte zich vaak in huilbuien, moedeloosheid, vermoeidheid en een hoop frustratie. Net een vicieuze eetbui-cirkel eigenlijk.

Een van de goede voornemens was meer naar mijn lichaam en dus mezelf luisteren. Meer stilstaan, wat ik onder andere deed door yoga en veel wandelen. En zo merkte ik op ik dat mijn spijsvertering vaak best raar doet. Ik ging bewust observeren hoe mijn maag en buik reageren. En dat kan echt verschillen met de dag en met ieder voedingsmiddel. Uit nieuwsgierigheid en op zoek naar meer informatie, maakte ik een afspraak voor een test met bioresonantie.

‘’Bioresonantie betekent resonantie tussen levende systemen. Dit gegeven wordt in de bioresonantie therapie toegepast om op een energetisch niveau (het niveau van trillingen, frequenties) te testen door wat voor stoffen iemand ziek is geworden om vervolgens deze stoffen ook met behulp van bioresonantie te verwijderen. ‘’[1]

Via de apparatuur en een energiegeleider naar je lichaam, worden mogelijke blokkades en allergieën getest. Ik vond het best bizar te zien dat er soms best heftige reacties waar te nemen waren. Een van de dingen waarop mijn energie reageerde, is melkeiwit. Nooit bij stilgestaan.

Melk drink ik zo goed als nooit, kaas en yoghurt lust ik daarentegen erg graag. Wat me opviel als ik ging terugdenken, is dat ik minder klachten heb (zoals en opgezette maag en stinkende winden. -Tja, die laatste krijg je bij een lastige eiwitverbranding.) wanneer ik eet volgens de voedselcombinaties. Grappig, want dan eet ik geen kaas op brood en geen extra yoghurt als tussendoortje. Veel minder melkeiwitten dus.

Intussen eet ik drie weken geen melkeiwitten. Geen melk, kaas, yoghurt en heel wat andere dingen. Tot nu toe bevalt het me best. De verleiding is niet zo groot, omdat ik heel erg voelde wat het met mijn lichaam deed. Na de eerste behandeling, had ik per ongeluk wel wat melkeiwitten op in het korstje rond de vis, en dat voelde ik meteen.

Samen met het geen suiker eten, lijkt het soms lastige klus boodschappen doen. En tegelijk ook niet. Als je een keer besloten hebt wat wel en niet te eten, is de verleiding er ook niet echt. Er is inderdaad minder voorradig, zeker zonder suiker, maar dat betekent ook minder keuzestress. En dat vind ik best prettig.

Ik hoef niet elke keer het gesprek met mezelf aan te gaan, dat vaak ongeveer als volgt ging:

‘Laat het maar eens staan. Je hebt gisteren al enkele paaseitjes op.’

         ‘Ja, ok. Waar. Maar. Ik heb toch ook gesport gisteren? En al heel de dag goed gegeten. Eentje kan toch geen kwaad.’

‘Zoek je nu geen excuses? Kan je het dan bkeuzes van gisterenij eentje houden?’

        ‘Ja, tuurlijk, kan ik best.’’

‘Denk je?’

     ‘Zal ik het je bewijzen?’

‘Ja, doe maar.’

En dan begint het bij een. En dan nog een. Want ja, nu is het toch al te laat.

    ‘Nu kan ik evengoed heel het zakje leeg eten. Morgen begin ik wel weer opnieuw. Dit zijn echt de laatste.’

Vast erg herkenbaar?!

Toegegeven, geen suiker en geen melkeiwitten vraagt wel wat meer planning. Ik bak zelf meer dingen, voorzie zelf altijd uitgebreide lunch (eten wordt echt een feest nu!), rijd wat vaker naar de biologische winkel [2]en test nu al de  ‘kaasvervangers’ uit bij Hap.[3]

Alles bij elkaar eet ik veel gevarieerder, kost het me inderdaad wat meer tijd, maar voel ik me zowel fysiek als mentaal een pak beter. Misschien kan ik straks wel af en toe een stukje kaas, wanneer de behandelingen afgelopen zijn, maar voorlopig laat ik het allemaal staan. Het voelt gewoon veel beter, dus waarom niet?

Benieuwd naar wat ik dan wel als lekkere snacks of toetjes eet? Hier het recept van een nagerecht dat ik serveerde voor een groep van 25 mensen. Het viel in elk geval in de smaak!

Gebakken ananas met munt en kokos. Geserveerd met abrikozen-noten balletjes.

Ingrediënten:

Verse ananas (voor 4 personen is een halve genoeg), enkele takjes munt, 5 eetlepels kokos, wat kokosolie om in te bakken, een zakje gemengde noten, evenveel gewicht aan ongezwavelde abrikozen (dus niet de fel oranje versie, maar de donkere versie).

Werkwijze:

AnanasIMG_20160326_210737

  • Schil de ananas, verwijder de harde kern en snijd de vrucht in kleine stukjes.
  • Kokosolie opwarmen en ananas aanbakken. Ik liet de ananasstukjes zo’n 15 minuten sudderen op -een laag pitje.
  • Serveer warm, bestrooid met verse muntblaadjes en kokosschilfers voor de liefhebber.

Notenballetjes

  • Mix een zak gemengde noten (of een zakje van je favoriete noot) in een hakmachine. Maal ze niet te fijn je wil geen meel maar liever kleine stukjes noot.
  • Mix apart de abrikozen tot een kleverige massa.
  • Kneed beide substanties tot een geheel en rol er balletjes van.
  • Deze rol je door de kokosrasp.
  • Klaar!Eet met mate, want ze zijn erg voedzaam en dus vullend. Je kan ze makkelijk bewaren in de koelkast.

Tip: Je kan ze ook maken met ander gedroogd fruit. Dadels doen het ook heel goed, maar die zijn dan weer erg zoet en niet zo vriendelijk voor je bloedsuikerspiegel.

Wil je ook je voeding aanpassen, maar weet je niet hoe en waar te beginnen? Wil je vooral emotioneel sterker worden om een gezondere versie van jezelf te voeden? Neem gerust contact op! Deze ervaring maakt me als coach en voedingsconsulent alleen rijker!

Ik help je graag!

[1] Meer informatie vind je op http://femmystellink.nl/bioresonantie/

[2] Voor bio hoef je niet per se de deur uit. Adrie Franken komt ook gewoon langs je voordeur www.adriefranken.nl

[3] Veganistische winkel met lunch- en koffie gelegenheid. www.hapdenbosch.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *