post

Hoi!

Vandaag voor mezelf een kleine mijlplaal. Ik ben nu een week helemaal suikervrij aan het eten en twee weken zonder melkeiwitten (al ging het daar een keer per ongeluk verkeerd).
Een week suikervrij. En dan echt van alle suikers, ook de snelle koolhydraten die zich als suiker in je lichaam gedragen. Ik laat me inspireren door de Sugarchallenge van Voedzo. (www.voedzo.nl) Heb het vroeger ook wel’s 10 dagen gedaan, nu ga ik echt voor de 30 dagen suikervrij en nadien de suikerbeuwste fase.your sweet enough already
Waarom ik dit doe, hoor ik je misschien denken? Suiker zit toch echt in alles?
Haha, ja, in bijna alles! Boodschappen doet verloopt nu inderdaad wat anders, net als het koken, maar op zich valt het best mee. Ik vind het makkelijk om keuzes te maken. Heel veel dingen vallen af, dus dat geeft best rust in mijn hoofd eigenlijk. Ff niet altijd moeten kiezen, eet ik wel een paaseitje of niet? Doe ik wel nog een wijntje of biertje of niet …? Ik heb immers op voorhand het antwoord bepaald  Het geeft rust. Ik moet nu wel tijd maken om lunch te maken en dingen voor te bereiden. Ff snel snel een boterham zit er even niet in. Tot nu toe mis ik het niet echt, denk ik 😉 Ik voel me er best wel prettig bij. In de volgende blog, ga ik verder in op mijn ervaringen van twee weken suikervrij eten dan.

Vandaag wil ik jullie graag dit succes-recept delen.

Suikervrij eten vraagt om bewuster koken. Ik word er dus best creatiever van in de keuken! Zo bedacht ik onder het koken vorige week, deze ovenschotel zonder suiker en zonder melkeiwitten (want die mag ik ff ook niet, maar dat is een ander verhaal). Ik gebruik nu best vaak zoete aardappel en jamie! Wat kan je er  veel mee! Frietjes uit de oven, curry, brownies en zelfs deze exotische stamppot!
Hij viel bij mijn huisgenoten in elk geval echt in de smaak!

Ingrediënten (voor 4 personen)
– 1,5 kilo zoete aardappelenbevrore spinazie
– 500 gr. diepgevroren spinaziezoete aardappel
– 200-300 ml kokosroom
– Een klein bakje champignons
– 2 sjalotjes
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 250 gr. gehakt of een vegetarische variant (Gebruik geen seitan als je glutenvrij wil eten).
– 2 eetlepels (suikervrije) mosterd)
– een blikje tomatenpuree
– 1 eetlepel kokosolie
– Kruiden: cayennepeper, paprika, kerrie, kurkuma, kardemon, kruidenzout, peper, koriander, …

Voorbereiding: 30 – 45 minuten
Oven: 15 minuten

Werkwijze
1. Schil de zoete aardappels en snijdt ze in stukken.
2. Smelt de kokosolie (of gebruik olijfolie of boter) en stoof de fijn gesnipperde ui zachtjes aan.
3. Voeg de kikkererwten toe (spoel deze eerst goed af).
4. Voeg de stukjes zoete aardappel toe.
5. Kruid naar smaak. Ik gebruikte cayennepeper, kurkuma, kardemom, kerrie, … Eigenlijk alles wat ik in huis had dat wat ‘Indiaas’ aanvoelt.
6. Na een kwartier voeg je de bevroren blokjes spinazie toe.
7. Wanneer deze wat beginnen te ontdooien, voeg je de kokosmelk toe.
8. Laat lekker pruttelen tot alles zacht is.
9. Dan pureer je het geheel.
10. Stoof de sjalotjes en knoflook in een bakpan.
11. Voeg het gehakt of de vegetarische variant toe.
12. Bak even aan.
13. Voeg de mosterd toe.
14. Voeg de tomatenpuree toe.
15. Kruid af met peper en zout.
16. Doe de helft van de puree in een ovenschotel.
17. Serveer het gehakt erop.
18. Dek weer af met de andere helft van de puree
19. Verwarm nog een kwartiertje in een oven van 180 C.

Smakelijk!

Ik ben helaas vergeten een foto te nemen … Stuur jij je foto in? Ik ben in elk geval benieuwd wat je ervan vindt!

Tof als je dit recept deelt met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *