post

 

Hoi iedereen,

Als ik dit schrijf, schijnt de ochtendzon door mijn ramen. Heerlijk! Lente in de lucht. Nog lekker koud (ik hoorde dat het in België zelfs weer sneeuwde) maar toch. Mijn groene-vingers-to-be dromen alvast weer van woelen in de grond! Een teeltplan maken, eerste zaadjes voorkweken. Altijd leuk! Zeker nu de krokussen toch uitgebloeid raken.

In de aarde bezig zijn en zelf voedsel kweken is zo belangrijk op zoveel vlakken. Het is goed voor onze planeet. Die raakt ook wel eens moe en uitgeput. En wat je zelf doet doe je meestal beter, zei Roger-de-tuinman vroeger al op de Vlaamse televisie. Zelf groenten kweken doe je natuurlijk liefst zonder pesticiden en in  gezonde grond.

Een ander voordeelakkeroogstl aan het zelf kweken van groenten, is de smaak. Jeetje! Wat gaat er boven de eerste radijs die je uit de grond haalt, vrijwaart van zand en dan die eerste bite. Knapperig, fris, de smaak van nieuw leven knallend in je mond! En veel dingen zijn ook zo lekker makkelijk. Ja, rucola kopen in een plastic zak is dat ook, maar zaadjes in de grond duwen in een bloembak op je vensterbank en ze dan dagelijks zien groeien tot de dag dat je ze kunt proeven, tja dat geeft toch net wat meer beleving, niet? Lekkerder, leuker, goedkoper. Wat wil je nog meer?

Want er is nog meer! Zelf bezig zijn in je moestuin, geeft je rust. Aarding. Je bent lekker buiten, kan lekker knoeien en laat de tijd gewoon zelf voorbij gaan. Je staat in contact met de elementen. De lucht, de aarde, water in de grond. En het vuur, dat ben je zelf. Door jou hulp gaan de plantjes lekker groeien (en zelfs zonder jou hulp doen ze dat!). In een drukke samenleving waar we steeds blijven hollen, geeft buiten bezig zijn rust. Je kan wel tegen je plantjes schreeuwen dat ze harder moeten groeien, maar dat doen ze toch niet. Gewoon alles op z’n tijd. Ben je druk, gestrestst, nood aan ontspanning? Beste remedie, ga in de moestuin werken! Ga zorgen voor de aarde, voor het plantgoed en zo ook voor jezelf.

Een van de plekken waar ik dat in den Bosch zo graag doe, is op de Graafse Hof en de Graafse Akker. Toen ik net hier kwam, was het voor mij heerlijk om een plek te hebben waar je lekker kan meedoen, kan ontmoeten, kan bijdragen aan een geweldig project, gewoon kan zijn.

Ook vanuit Appelblauwzeegroen, gebruik ik de open ruimte regelmatig. Ik gaf er vorige zomer enkele workshops, samen met Wandeloogst. (www.wandeloogst.nl) We gaan dan op zoek naar eetbare planten (die vaak als onkruid gezien worden), plukken vers groente van de akker en gaan er samen mee aan de slag. Leuke avonden waren dat! En zeker voor herhaling vatbaar!

Daarnaast is de plek, met het Blotevoetenpad, ook een aanrader voor gezonde kinderfeestjes. Spelen in de Hof, blote voeten op het pad en nadien frisse smoothies, koekjes bakken en natuurlijk een verzorgende scrub.

Maar helaas, de plek waar het allemaal begon, waar mensen wonen en bedachten dat ze een droom hebben om samen met de wijk een groene plek te creëren om te leren, feesten, werken, dromen, durven en doen, wordt bedreigd.

dinerakker

Het jaarlijks Oogstfeest, met lange tafel diner, waar meer dan 100 mensen aanschuiven voor een lekkere maaltijd met vers geoogste groente!

De eigenaar van het pand wil het terug en dus de inwoners moeten eruit. Dat betekent ook dat de werkruimte van Transfarmers (http://www.transfarmers.nl/) verdwijnt. Maar ook de ruimte waar alle materiaal wordt opgeslagen, waar gekookt wordt, gespeeld wordt en waar sanitaire voorzieningen zijn komt te vervallen. Verder verdwijnt dan ook de Graafse Hof, waar ik zelf mijn moestuintje heb, maar waar ook elke woensdagmiddag de buurtkinderen in de hun kindertuin werken, ontzettend veel leren en vooral ook veel plezier hebben.

En dat doet pijn. Zo’n plek zou gekoesterd moeten worden, gesteund, bejubeld!  Al dat harde werk, al die pret, al die goede zorgen, voor het land en voor elkaar, dat wordt dan allemaal van de kaart geveegd.

Daarom ook de vraag aan jullie. Voor de Patio en Graafse Hof, deel je dit bericht en teken je de petitie?

Geen ontruiming van de Patio en Graafse Hof!

Vandaag ontving Transfarmers een brief van Zayaz waarin werd aangegeven dat we de ruimte aan de Mgr. van Roosmalenplein 32 per direct moeten verlaten. Niet alleen dreigt hiermee de ontmoetingsruimte en het kantoor van Transfarmers verloren te gaan maar wordt ook het voortbestaan van de Graafse Hof bedreigd.We maken al lange tijd gebruik van de ruimte en het naastliggende terrein.

Heel veel buurtbewoners, bewoners, kinderen en Makkers zijn je alvast dankbaar!

En ben je benieuwd wat er allemaal gebeurd? Vrijdag komen enkele klassen van het Pierson College meehelpen in hetgraafseakker kader van Nederland Doet. Kom gerust even langs! Of woensdagmiddag start de kindertuin! Ook gezellig! Kijk ook even online de projecten en leer meer over de Graafse Hof , de Kinder  Vakantie Week, het Mobiele Wijkrestaurant, de Kindertuin, … en tal van andere duurzame initiatieven die vanuit deze plek en door deze mensen vorm krijgen.

Groetjes en alvast bedankt!

 

One thought on “Tijd voor tuin! Laat de Graafse Hof niet verdwijnen!

  1. Mooi bericht Kaat. Inderdaad, het seizoen is weer begonnen. En het zou toch echt jammer zijn als al die initiatieven niet meer goed gestart kunnen worden omdat de Patio verdwijnt. Ik hoop van harte dat er een oplossing gevonden gaat worden, zodat al die initiatieven ook in 2016 en de jaren daarna een plek/onderdak hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *