post

 

Hoi iedereen,

En plots zijn ze daar, de kortste dagen en langste nachten (al hebben we die ook alweer gehad). De talrijke etentjes, feestjes, borrels, … staan echter nog op de agenda. Gezellige en leuke tijden, maar met zo’n overvloed ook vaak.

Ik vertekerstdinerl je niets nieuws. In december eten en drinken we met z’n allen veel te veel. En niet alleen te veel, ook te ongezond. Het begint al met de pepernoten en chocolade met Sinterklaas. Gelukkig brengt die ook mandarijnen! Nadien beginnen dan de kerstmarkten hier en daar al op te duiken. De kerstborrel op het werk, in de sportclub, … En dan staan al de familie-etentjes en bijeenkomsten ook nog op de agenda.

Ook bewegen blijkt extra moeilijk. De dagen zijn kort, buiten is het donker. Koud valt dit jaar dan wel weer mee. Maar toch, wie wil er nou nog de deur uit richting sportschool of zwembad, als het binnen zo gezellig is?

Ik wens het je natuurlijk van harte toe! Al die gezelligheid en al dat lekkers! Dat je er volop van mag genieten en het je veel energie mag opleveren!

Alleen, nadien komt vaak iets achter de hoek knagen. Een schuldgevoel dat je meedraagt tot het volgende feestje. Waar je het toch maar mee aan de kapstok hangt. Het is immers feest, niet waar? Dat schuldgevoel is niet alleen emotioneel, maar heeft vaak ook een fysieke oorzaak. Zag ik er vorig jaar niet net wat strakker uit in die avondjurk? En pff, de volgende dag voelt je hoofd alsof er honderden kabouters in rondspringen. En je maag blijft maar rommelen, ook al ging je al enkele keren naar de WC …

Je hoeft deze negatieve gevolgen, zowel op emotioneel als fysiek vlak echter niet te voelen. Met de volgende tips, kom je dit jaar de feestdagen net iets fitter door.

1. Drink water

Natuurlijk drink je graag een glaasje lekkers – lees alcohol – tijdens de feestdagen. Aperitieven, lekkere wijn, een speciaal biertje. En dat kan ook. Drink gewoon per glas alcohol ook een glas water. Dit maakt de alcohol niet goed natuurlijk, begrijp me niet verkeerd, maar het beperkt wel de negatieve lichamelijke klachten achteraf. Natuurlijk hou je je alcohol gebruik ook binnen de perken!

Vermijd frisdrank en sapglaswater
pen. Deze bevatten erg veel suikers en onnodige kleur – en bewaarstoffen. Ga voor water (af en toe met bubbels is zeker ok) en thee. Liever wel wat meer smaak? Vul de waterkan met wat verse kruiden, citroen of lemon, zelfs komkommer of andere groenten-en fruit geven niet alleen wat meer smaak maar ook een feestelijke toets op tafel!

Toch te veel gedronken? Drink voor het slapengaan nog een groot glas water, als het kan meer dan een. Dit om de hoofdpijn de volgende dag te vermijden.

2. Kies op voorhand

Op een feestje of borrel, komen er tal van lekkere dingen voorbij. Ter plekke ben je druk en in de flow. Je staat gezellig te kletsen, hebt het (hopelijk) naar je zin. En dan is ‘nee’ zeggen best lastig. Het helpt je enorm wanneer je op voorhand thuis bepaalt wat je gaat eten en drinken.

Kies je voor wijnkeuzestress of bier en hoeveel? Of drink je helemaal geen alcohol (Goed zo!) Wat dan wel? Laat je de chips vanavond even staan en eet je enkel van de andere hapjes? En hoeveel? En eet je ook een dessert, of deze keer niet?

 

Je zal merken dat op voorhand beslissen wat je gaat consumeren, rust geeft. Je gaat bewust met het aanbod om waardoor je makkelijk dingen aan je voorbij kan laten gaan. Je hoeft immers niet van alles te proeven. Door op voorhand te bepalen wat je gaat eten, vermijd je keuzestress en blijft het rustig in je hoofd

3. Vermijd brood

Standaard staat er een mandje brood op tafel. Kan je vast al wat knabbelen voor het eten wordt geserveerd. Gezellig en lekker ook, maar brood voegt eigenlijk niets toe. Bedenk dat er straks heerlijke geuren, kleuren en vooral smaken op je bord liggen! En jij kiest voor een stukje wit brood om je maag te vullen?

Natuurlijk denk je, ach zo’n klein stukje, wat kan dat nu kwaad? Brood bevat veel koolhydraten, suikers dus, waardoor je eigenlijk steeds meer wil. Eentje nemen, leidt vaak tot meer. En dan vul je je maag met lege calorieën … zonde toch! Zeker als je op restaurant zit, betaal je liever voor lekker eten dat je helemaal op kan en waarvan je geniet? Of geef je je geld liever aan een mandje droog wit brood? Aan jou de keuze!

Ook hier geldt trouwens de regel, beslis op voorhand dat je geen brood eet bij de maaltijd. Spaart je een hoop getouwtrek in je hoofd wanneer je aan tafel aanschuift

4. Kom in actie!

December is de maand waarin we het minst bewegen. En toch zou het zomaar makkelijk kunnen. In plaats van uren binnen te zitten kletsen, trek je er gezellig op uit. Ga voor een flinke wandeling na het eten. Kletsen kan evengoed. Zelfs beter want je praat met verschillende mensen tussendoor aangezien iedereen in beweging is. Je spot misschien zelfs enkele dieren, ziet mooie landschappen, maakt je hoofd ff leeg. En er is geen verleiding in de buurt. Een kop warme thee of soep nadien smaken ook  des te beter.

Probeer ook elke dag wat rek-en strek oefeningen te doen. Je darmen, die al dat voedsel moeten verwerken, kunnen wel wat extra’s gebruiken. Rek je ’s ochtends goed uit, ga lekker voorover hangen. Gebruik je armen als wieken van de molen en draai alles even lekker les. Ga in spreidstand staan, buig vooraf en wissel af: je rechterarm naar je linkervoet, je linkerarm naar je rechtervoet. Herhaal deze oefening zeker enkele keren. Je zal merken dat het je darmen in beweging zet.

5. Las een rustdag in

We hobbelen van feestje naar borrel naar familie-bijeenkomst. En dan willen we het thuis ook nog gezellig en lekker en … Je vraagt deze periode erg veel van je lichaam. Jij hebt af en toe rust nodig, je lichaam dus ook.

Het is echt ok om tussendoor een dfruitlachendemondagje fruit te eten. Even geen zware dingen, geen brood, geen alcohol. Een dagje lichte, makkelijk verteerbare voeding, die je darmen de rust geven om even bij te komen. Je hebt echt niet elke dag een boterham nodig of zo. Probeer het maar eens, je merkt echt al snel dat het je goed doet in deze drukke tijden!

Heb je zelf nog tips om deze dagen fitter door te komen? Ik hoor ze graag! Of pasje sommigen dingen al toe? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Warme dagen gewenst!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *