post

Voeding is … Persoonlijk!

Voeding blijft een hot topic. Zeker nu de feestperiode eraan komt. We weten het allemaal, er is veel te veel aanbod en  de supermarkten liggen te vaak te vol. En zo ook onze keukenkastjes thuis. En toch doen we er elke keer aan mee.

”Het is zo lekker en bovendien zo gezellig! En dat ene koekje extkaboompics.com_Christmas Cookiesra, … Och, nadien komt dan januari en is het weer tijd voor goede voornemens.” En dan gaan we op zoek naar het dieet dat werkt. Deze keer zal het lukken! Om dan te ontdekken dat het misschien wel bij je collega aanslaat, maar niet bij jou! Met gekende frustraties als gevolg …

Grappig dat ook onze voeding aan de seizoenen onderhevig is en we vaak dezelfde cyclus doormaken.

Dat een bepaald dieet bij jou niet werkt, ligt niet alleen aan het feit dat een crashdieet niet de juiste manier is, maar ook aan het feit dat voeding persoonlijk is. En dat is nu ook wetenschappelijk bewezen!

Het tijdschrift Cell publiceerde vorige week (donderdag 19 november 2015) een studie die de glucose-waarden in het bloed vergelijkt bij verschillende mensen. Er bleek duidelijk dat mensen anders reageren op bijvoorbeeld ijs, een product dat we nu niet direct als gezond bestempelen. Bij sommigen is de interne lichamelijk reactie veel heftiger – lees: meer glucose in het bloed- dan bij anderen. Zo werd een breed assortiment aan voedingsmiddelen onderzocht.

Hoe je reageert op voedsel hangt dus af van verschillende factoren. Deze zijn zowel extern (hoeveel je sport, werk je binnen of buiten, …) maar zeker ook afhankelijk van interne factoren (je darmflora, de werking van je schildklier, productie van gal, …) Het mag ook duidelijk zijn dat beide factoren elkaar ook wederzijds beïnvloeden.

Voeding is dus iets persoonlijks. Wat voor de ene goed is, is dat niet voor de andere en omgekeerd.

En dat is exact de visie van waaruit ik als gezondheids – en voedingsconsulent werk. Als gezondheidsconsulent ben ik er van overtuigd dat voeding niet op zichzelf staat. Een degelijke wetenschappelijke achtergrond over voeding en gezondheid, gecombineerd met oeroude maar erg actuele kennis over je persoonlijkheid, zorgen ervoor dat we samen de voeding vinden die bij je past!

Ieder mens heeft een uniek temperament. Dit temperament gaat verder dan je karakter. Het temperament is genetisch bepaald en maakt je dus anders dan je buurvrouw waarbij het dieet wel aanslaat …

De temperamentenleer zoals we die nu kennen, vindt zijn worhipoeedtels bij de basis van onze westerse geneeskunde. Hippocrates (ca. 460 – 370 v.C.) stelde toen al “Behandel de zieke en niet de ziekte.”

Met zijn humoraalpathologie deelde hij zijn patiënten in vier types in waarbij dezelfde klachten en patronen terugkwamen. Dit  verklaarde hij door de wisselwerking tussen lichaam en geest. De unieke persoonlijkheid van ieder mens bepaalt ook lichamelijke gevoeligheden en ongemakken. Galenus  (ca. 131 – 201) werkte deze visie verder uit. Hij koppelde de vier lichaamssappen van Hippocrates aan de elementen lucht-vuur-aarde-water. Zo stelde zo hij de basis van de geneeskunde vast die tot Andreas Vesalius (1514-1564) domineerde.

Vandaag leven we in een tijd waarin geneeskunde wonderen kan verrichten en kennis dagelijkse uitbreidt. Waarvoor dank! En toch zijn meer en meer mensen het spoor bijster. Misschien verliezen we ons wel in de wetenschappelijke visie terwijl we merken dat die ook niet altijd het laatste woord heeft.

Een van de kwalen van deze tijd, obesitas, is daar een goed voorbeeld van. Een doorsnee persoon weet in grote lijnen wel wat gezond is en wat niet. En toch lukt het afvallen moeizaam of helemaal niet. In dergelijke situaties biedt het onderzoek over persoonlijke voeding een pasklaar antwoord.

Een voeding4elementenschema dient gemaakt te worden naar jouw unieke persoonlijkheid, jouw temperament. Je onder – of overgewicht of mogelijke spijsverteringsklachten, hebben immers een andere oorzaak bij jou dan bij je buur. En we weten allemaal dat je, wil je een probleem echt aanpakken, je bij de oorzaak moet beginnen en niet enkel de symptomen dient te bestrijden.

Vanuit meer inzicht in jezelf en wie je bent, kan je ook je eetgewoontes beter begrijpen en werkt je lichaam graag mee om zichzelf weer gezonder te maken.
Combineer dit met de juiste voeding en je lichaam reageert zoals jij het aanstuurt naar een positief resultaat!

Naast een degelijke opleiding, ben ik er door eigen ervaring al een tijdje van overtuigd. En ook het aantal tevreden klanten kan dit enkel beamen. Zelf verloor ik al een heel aantal kilo’s (25 op de teller). Sinds mijn inzicht in de temperamentenleer blijft mijn gewicht stabiel en is mijn persoonlijkheid het gene wat zich verder ontplooit.

Fijn dat – wat onze voorouders al lang beweerden- nu ook wetenschappelijk aangetoond is!

Hoe denk jij hierover? Is voeding voor jou ook iets persoonlijks en werkt een dieet daarom niet langdurig of gewoon niet? Is persoonlijk voedingsadvies de nieuwe trend?

Ik lees je reactie graag!

Groetjes,

Kaat

Ben je benieuwd naar deze manier van omgaan met voeding? Wil je graag weten welke voeding dan bij jou element past? Ben je op zoek naar meer inzicht in jezelf?

In januari verzorg ik een lessenreeks van vier avonden over de temperamentenleer in Den Bosch. Daarnaast kan je deze reeks, of een verkorte versie ervan, ook boeken op locatie.

Je leert de elementen kennen en herkennen bij anderen, je krijgt inzicht in je eigen temperament en je gaat naar huis met praktische tips om je gezondheid (inclusief voeding) aan te passen naar jouw element.

Ook kan je bij me terecht voor een individueel traject. Hierin staat jouw hulpvraag en jouw temperament centraal. We stellen samen haalbare doelen en creëren een manier van voeding die bij je past! Naast een  beter gezondheid, krijg je zo ook meer inzicht in je eigen temperament. Jij en je voeding komen in hun juiste element!

Neem contact op via info@appelblauwzeegroen.eu

Ik help je graag verder!

 

 

One thought on “Voeding is … Persoonlijk

  1. Ik heb in Boekel de afgelopen weken een serie van 4 woensdagen met de temperamentleer mogen kennis maken. Dat was erg leuk en leerzaam. Weer een stukje inzicht in mezelf. dank je wel Kaat! En succes in Den Bosch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *